İTÜ Geliştirme Vakfı Okulları; 2000 yılında Özel Dr. Sedat Üründül Anaokulu ile eğitim hayatına başlamış, 2001 yılında ilköğretim okulunu açmıştır. İlköğretim Okulu öğretim faaliyetlerini anaokulu binasında bir yıl sürdürdükten sonra, 2002-2003 öğretim yılında kendi binasına geçerek Özel Dr. Natuk Birkan İlköğretim Okulu adını almıştır. Bu zincire 2005-2006 öğretim yılında Özel Ekrem Elginkan Lisesi eklenmiştir. Kuruculuğunu Prof. Dr. Gülsün Sağlamer’in yaptığı her üç okul da ana bağışçısının adını taşımakta ve kurucu temsilciliğini İTÜ Rektörü Prof. Dr. Mehmet KARACA yürütmektedir. İTÜ Geliştirme Vakfı Okulları, Avrupa yakasında verdiği kaliteli eğitim hizmetini Anadolu yakasına da taşımak amacı ile 2011 yılında Beylerbeyi yerleşkesinde Beylerbeyi Özel Anaokulunu ve Beylerbeyi Özel İlköğretim Okulunu hizmete açmıştır.
İstanbul’da 4 ayrı okulda eğitim veren İTÜ GVO, şehir dışında açtığı ilk okul için ise İzmir’i seçmiş; bu amaçla İzmir’in en seçkin sanayi kuruluşlarından NESAN Şirketler Grubu ile işbirliği yapmıştır. İTÜ GVO’nın İzmir temsilciliğini ve yatırımını Nesan şirketler gurubu üstlenmiştir. Okulumuz yapılanmasını anaokulundan başlayarak 12. sınıfa kadar devam eden öğrencilerini üniversite eğitimine taşıyan bir süreç olarak planlamıştır.
İzmir NESAN Yerleşkesi Anaokulu, İlkokulu, Ortaokulu ve Lisesi, İTÜ Geliştirme Vakfı Okullarının (GVO) en yeni halkası olarak açılmıştır. 2014 yılında anaokulu ile eğitim yaşamına başlamış, 2015 öğretim yılında ilkokul ve ortaokul, 2016 öğretim yılında da İTÜ Geliştirme Vakfı Özel İzmir Anadolu Lisesi eklenmiştir.
İTÜ Geliştirme Vakfı Okulları, Kültürel A.Ş çatısı altında beş ayrı okul müdürlüğü olarak yapılandırılmıştır. Öğretim üyelerinden oluşan bir Eğitim Danışma Kurulu, okulların eğitim politikalarını belirleyip, ilkeler doğrultusunda işleyişini ve akademik gelişimini yönlendirmekte ve denetlemektedir. Çağdaş bir anlayış ve teknoloji ile yapılmış binalarda eğitim alan öğrenciler, İstanbul Teknik Üniversitesinin mekân, materyal ve öğretim kadrosundan olanaklar ölçüsünde yararlanabilmekte; çeşitli birimlerinin desteğini alarak, onlarla bütünleşik bir sistemde öğrenimlerini sürdürmektedirler.