Tüm dünya dillerindeki karşılığı hemen hemen aynı olan özgürlük teriminin, “Herhangi bir kısıtlamaya, zorlamaya bağlı olmaksızın düşünme veya davranma, herhangi bir şarta bağlı olmama durumu” şeklindeki tanımı gayet net olsa da; terimin kavramsal açılımı ise kişiden kişiye, ülkeden ülkeye oldukça farklıdır. Bir kavramı ne olduğuyla değil de, ne olmadığı ile ele aldığınız zaman; kişi, toplum ya da coğrafyaya göre kendisine karşılık gelen açıklamaların da değiştiğini ve özel şartlarla belirlendiğini farkına varırsınız. Abartılı bir örnekle, Afrika’nın kurak bir köşesinde su ne ise, İzlanda’nın soğuktan kavrulan bir köşesinde güneş hemen hemen aynı özgürlüğe karşılık gelir. Bugün çocuğunu okula götüren bir babanın özgürlük sınırları içinde klasik haritalar halen yerini korurken, internetin sanal gerçeklik dünyası içinde oyun oynayan çocuğunun özgürlük kavramını herhangi bir sınırla açıklamak dahi bir hayli imkansızdır.
Özgürlük kavramı, zorluk ya da kısıtlamaların çeşitliliğine göre değişse de; tüm özgürlüklerin ortak paydası mutluluktur. Mutluluk ise eğitimin temel hedefi olan başarının hem gerekçesi hem de sonucudur.
FikriBilim Koleji, özel okullar içinde özgürlük kavramını kurumsal bir vizyon olarak tüm eğitim sistem ve değerlerinin en üstüne yerleştiren ilk ve tek özel eğitim kurumudur. Özgürlüğün başlangıç adımını fikir hürriyeti olarak kabul eden FikriBilim Koleji, modern felsefenin kurucusu olarak kabul edilen bilge Descartes’in “Düşünüyorum öyleyse varım” önermesini, eğitim sisteminin tanıtım sloganı olarak benimsemiştir.
FikriBilim Koleji, fikri hür, vicdanı hür ve irfanı hür nesiller yetiştirmek için kollarını özgürlüğe açmıştır.